ROHA, Eliza – (numele adevărat Elena Roşu) prozatoare, poetă, dramaturgă, eseistă, publicistă.
Chiar dacă a compus prima poezie la vârsta de şape ani şi jumătate, ea se impune în primul rând în proză, după eenimentele din 21 dec. 1989, fiind considerată o Agatha Christie a literaturii române. Ea s-a afirmat ca romancieră în anul 2000, după ce mai întâi a scris mai multe piese de teatru, unele dintre ele jucându-se , fie la Teatrul Dramatic „George Bacovia” din Bacău, fie la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad, fie la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila sau Teatrul din Sfântul Gheorghe, secţia română. S-a născut la 8 iulie 1946 în Bucureşti. Absolventă a Liceului „Gh.Lazăr” din Bucureşti şi a unei şcoli postliceale (devine funcţionară). În anul 2001 se pensionează. Este membră a U.S.R din anul 2008. Talentul literar se manifestă încă din copilărie prin poezie, eseuri, nuvele , povestiri pentru copii, articole (unele publicate sub alte pseudonime), teatru, romane. În proză, mai ales are un succes neaşteptat, dar perfect motivat, prin romanele de acţiune „Întâlnire la castel”, „Insomniile unui prinţ valah”, „Patru zile în paradis”, „Capcane”, „Locul de lângă icoană”, „Asasinat la Cracovia”- şi mai ales prin romanele din ciclul „Fata din pomul cu mere” care este „o a treia mare frescă din literatura noastră după cea realizată de Cezar Petrescu, care a scris o suită de romane şi după Cronica de familie a lui Petru Dumitriu. Eliza Roha este un scriitor complet, fiind unul dintre cei mai importanţi scriitori ce au apărut după revoluţie, cu o putere narativă pe care nu am văzut-o la alţi scriitori” (Aureliu Goci).
(Din „Enciclopedia marilor personalităţi din istoria,
ştiinţa şi cultura românească de-a lungul timpului
şi de pretutindeni, vol.XI (scriitori şi filozofi),
Editura Geneze & Fundaţia Realitatea românească,
pag.249-253)
* * * * *
Eliza Roha este revelaţia, zic eu, a literaturii din ultimii ani, un fenomen pe care trebuie să-l acceptăm ca atare. Pentru că, este un mare curaj, dublat însă de mult talent şi multă muncă, să te apuci să scrii romane la 50 ani şi nu unu, două, trei, ci nouă romane în patru ani, printre care şi un întreg ciclu romanesc - de peste o mie trei sute de pagini - un fel de cronică a Bucureştilor, de tipul aceluia al lui Cezar Petrescu, o cronică a Bucureştilor marginali din anii ’50 până spre anii 2000, amintind şi de romanul lui Ion Marin Sadoveanu şi de cele ale lui Cezar Petrescu, cu o evoluţie narativă foarte liniştită în care îmbrăţişează o mulţime de evenimente, având sute de personaje, un adevărat roman fluviu. Toate cele patru romane din ciclul „Fata din pomul cu mere” ţin de aceeaşi structură narativă, prezentând adevăratul târg al Bucureştilor de la al doilea război mondial încoace, Bucureştiul adevărat existând dinainte de 1800, cu mahalagiii lui foartre bine aşezaţi, cu acea lume care este întâlnită şi la Eugen Barbu şi G.M.Zamfirescu, însă parcă puţin deosebiţi pentru o lume a micilor meşteşugari, o lume a oamenilor foarte puţin sau deloc implicaţi în politică. Acesta este un avantaj al autoarei de a se disocia de politică, deşi suntem proiectaţi în acea perioadă turbulentă de după jumătatea secolului XX.
Aureliu Goci - cuvânt la Targul "Gaudeamus", 27 nov. 2009
OPERA
Teatru
-“Moartea şarpelui”, Teatrul dramatic “Bacovia” din Bacău, stagiunea 1982/1983;
-“Acţiunea se petrece în zilele noastre”, Teatrul din Sfântul Gheorghe, Secţia română, stagiunea 1986/1987, sub titlul «Undeva în Europa», piesă publicată în revista “Teatrul” nr. 5/mai 1987;
-“Întoarcerea Mariei”, Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad, stagiunea 1989/1990, piesă publicată în revista “Teatrul” nr.5/mai 1985;
-“Caragiale ... fantasticul”, dramatizare după proza lui I.L. Caragiale realizată împreună cu Constantin Codrescu, Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, stagiunea 2001/2002.
Poezie:
-“Profeţie” – poeme, Editura Betta, 2008;
Proză:
Romane:
policier
- “Întâlnire la castel”, roman, Editura Romira Betta, 2000;
- “Insomniile unui prinţ valah”, roman, Editura Vox, 2005;
- “Patru zile în paradis”, roman, Editura Vox, 2006;
- “Capcane” , roman, Editura Vox, 2007.
- “Locul de lângă icoană”, roman, Editura Betta 2008;
- “ Asasinat la Cracovia”, roman, Editura Betta 2009 ;
Ciclul “Fata din pomul cu mere”:
- “Deceniul obsedat”, roman, Editura Betta, 2007 ;
- “Femeia în verde” (Deceniul speranţei)”, roman, Editura Betta, 2008 ;
- “ Zodia proscrişilor”, roman, Editura Betta, 2009 ;
- "Destine în derivă" (Tranziţia), roman, Editura Betta, 2009
Eseuri şi povestiri :
-“ Gestionarea timpului” , Revista Cronica Fundaţiilor, nr.33/2007 ;
-“Iubirile zăpezii”, Revista Cronica Fundaţiilor, nr.34/2008 ;
-“ Cadoul mamei”, Revista Cronica Fundaţiilor, nr.35/2009 şi altele ;