Despre noi   |   Livrare si returnare   |   Termeni si conditii   |   Contact
  • Total de plata
    0 lei
vezi cos

Categorii produse

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 Lei

Total 0,00 Lei

Finalizare comanda

GEWINN UND VERLUST de A.E. JOHANN

  • GEWINN UND VERLUST
  • ( 10,00 Lei )
    9,00 Lei
    Oferta Por Tiempo indefinido!!Aboneaza-te la noutati !


LICURICII DIN ADANCURI LICURICII DIN ADANCURI de FLORICA T. CAMPAN
Move your mouse over image or click to enlarge

» LICURICII DIN ADANCURI de FLORICA T. CAMPAN


10,00 Lei

ATENŢIE: Ultimele bucaţi in stoc!

Adaugă la dorințe

Program de loialitate Daca cumperi acest produs o sa primesti 10 puncte de loialitate. Cosul tau v-a totaliza 10 puncte poate fi schimbat intr-un voucher de 0,20 Lei.


LICURICII DIN ADANCURI

 

 

 

Autor(i): Florica T. Campan

Editura:  Albatros

Anul apariţiei:1983

Pagini: 330 (14x21 cm)

Preţ: 10 Lei

 

Licuricii din adancuri sau convorbiri despre fundamentele matematicii

In luna noiembrie a anului 2006 multe clopote de aur si argint au sunat sa aminteasca 100 de ani de la nasterea Floricai T. Câmpan. Poate nu într-o zi anume, caci socotitorii de vreme au schimbat stil vechi pe altul nou, încurcând un 13 cu un 26. Poate nu în clopotele oficiind între cer si pamânt, nici în sobre aule academice, ci doar în inimi ce aduna dragostea cu ratiunea. Poate nu cu frecvente si intensitati care sa zguduie timpane, ci profund, grav, linistit, care sa mângâie si sa îndemne suflete. Gândim ca stradania Recreatiilor Matematice de a marca momentul este justificata si va reverbera ecouri.

Multi oameni cred despre ei însisi ca stiu sa înteleaga, sa pretuiasca si sa iubeasca tot ce îi înconjoara: natura, oameni, obiceiuri, gânduri, deveniri, carti. De fapt sunt putini; o larga majoritatei si concentreaza întelegerea spre agonisiri de folos personal. (Citez însa un prieten matematician din Focsani: Dumnezeu îsi arata dispretul fata de avere prin cei carora le-o distribuie). Dintre cei putini care pot sa înteleaga, sa pretuiasca si sa iubeasca sunt tare putini care dovedesc generozitate, capacitate si profunzime comparabile cu ale Floricai.

Florica a înteles si iubit fizica si mai ales matematica, dobândind licente în 1928 si 1929. Din matematica a înteles profund si a iubit cu întelepciune mai ales Geometria, Fundamentele si Istoria (matematicii). În geometrie si-a împlinit si doctoratul (în 1942, sub bagheta renumitului fauritor de scoala Alexandru Myller ), cu o teza despre suprafete paralele si asemenea, ilustrata cu elegante interpretari geometrice si fizice.

Nu putem uita aici inspirata carte Aventura geometriilor neeuclidiene. Gânduri adânci si originale asupra Fundamentelor matematicii s-au închegat în remarcabila carte Licuricii din adâncuri. Generoasa aplecare spre Istoria matematicii a fost valorificata în numeroase lucrari si comunicari stiintifice dar si în carti ca Istoria num˘arului π, Probleme celebre din istoria matematicii.

Florica a înteles si iubit cartea. Semnatarul acestor rânduri nu poate estompa unele imagini din amintire. Era deja pensionara când ajungea la usa bibliotecii Seminarului matematic cu mult înaintea harnicei bibliotecare. Se scuza ca nu a retinut prea bine niste gânduri din anume carti. Auzeam apoi (cu tresariri de teama) un scârtâit de scara lunga, dar subtire (spre a fi usoara), spre rafturi înalte. Urca nerabdatoare cu o minuscula batista feminina în mâna. Dupa ce scotea o carte, întâi o stergea grijuliu de un banuit colb, apoi o mângâia cu ochii si cu mâna si abia târziu cobora de pe scara (linistindu-mi temeri). Nu accepta sa fie ajutata; era un drept inalienabil al ei, instaurat înca de Alexandru Myller. ¸Stergea cu aceeasi batista (sau poate cu alta asemanatore) si masa pe care aseza cartea. O deschidea încet, pagina cu pagina, si adasta îndelung notând ades într-un caiet de elev. Pâna spre seara, pe masa se aduna un teanc de carti si de reviste care aproape o ascundeau. La ora de închidere cerea îngaduinta sa pastreze pe acea masa si carti care sa le cerceteze a doua zi. Când socotea ca dialogul nu are pe cine tulbura, împartasea si altora bucuriile ei: iata ce idee grozava a avut X, sau iata ce frumos o spune Y. O suparau stângaciile: cum poate Z sa scrie despre asta fara a-l cita pe...? Pentru contrast, am vazut frecvent multi care se încruntau când descopereau idei prin reviste: cum nu mi-a venit mie ideea asta?

Mai cu seama, Florica a înteles si iubit adolescentii în stradaniile lor de a se apropia de matematica. Din dragoste fata de ei a fost o excelenta profesoara întâi la Liceul "Oltea Doamna", unde fusese si eleva primei femei din România doctor în matematica, Silvia Creanga. Mai apoi a fost conferentiar si profesor la Facultatea de matematica din Iasi. Din aceeasi dragoste a scris si cunoscutele si mult-cititile sale carti. Altii au conceput carti asemanatoare nu din dragoste fata de cititor, ci spre a zgândari glorii; sa ne miram ca nu au avut ecou? Parca spunea cineva ca dragostea este ca o minge pe care cu cât o arunci mai departe de tine, revine mai repede înapoi.

Un mic dar gingas semn ca iesenii nu au uitat-o pe Florica, sunt cele cinci editii (judetene si interjudetene) ale Concursului de matematica "Florica T. Câmpan". ¸Si rândurile de mai sus doresc a semnala adânca si neîntinata pretuire.

Prof. dr. Dan BRÂNZEI

 

Cartea este in stare foarte buna, nefolosita.  

Nu sunt intrebari pentru acest produs.

» Produse din aceeasi categorie
pizzerie oradea
gene false
gradinita sector 1
pelerinaj israel
cazare pensiune Sinaia
firma constructii galati
vila popesti leordeni
apartament 2 camere berceni
garsoniera berceni
creer site web Paris
web design Abu Dhabi
bijuterii argint Pandora
transport persoane Germania
creare magazin online promovare site creare site web Imobiliare Iasi
servicii contabilitate Iasi traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri Butoaie din lemn jucarii ieftine
afterschool sector 2 Bucuresti
miere de albine
avocat ploiesti pelerinaj israel | Cadastru Suceava | inchirieri Auto Bucuresti gradinita Iasi avocat Iasi case lemn rotund