Despre noi   |   Livrare si returnare   |   Termeni si conditii   |   Contact
  • Total de plata
    0 lei
vezi cos

Categorii produse

Coş  

Nici un produs

Livrare 0,00 Lei

Total 0,00 Lei

Finalizare comanda

GEWINN UND VERLUST de A.E. JOHANN

  • GEWINN UND VERLUST
  • ( 10,00 Lei )
    9,00 Lei
    Oferta Por Tiempo indefinido!!Aboneaza-te la noutati !


Alte produse

» Toate produsele

O POVESTE SIMPLA de ALEXANDRU JAR (1956)O POVESTE SIMPLA de ALEXANDRU JAR (1956)
Move your mouse over image or click to enlarge

» O POVESTE SIMPLA de ALEXANDRU JAR (1956)


130,00 Lei

ATENŢIE: Ultimele bucaţi in stoc!

Adaugă la dorințe

Program de loialitate Daca cumperi acest produs o sa primesti 130 puncte de loialitate. Cosul tau v-a totaliza 130 puncte poate fi schimbat intr-un voucher de 2,60 Lei.


O POVESTE SIMPLA

de ALEXANDRU JAR

EDITURA DE STAT PENTRU LITERATURA SI ARTA, 1955

266 PAGINI

Dimensiuni : 13 x 20 cm

DESCRIERE:

Alexandru Jar (n. 21 septembrie 1911, Iași d. 10 noiembrie 1988, București), (pseudonimul literar al lui Alexandru Avram), scriitor evreu român. Inițial, a fost un apologet al proletcultismului, dar ulterior a criticat această atitudine.

Alexandru Jar a fost comunist din ilegalitate, a luptat ca voluntar în Războiul Civil Spaniolși ulterior în Rezistența franceză anti-nazistă (maquis) împreună cu soția lui, celebra militantă Olga Bancic, care a fost pedepsită de naziști cu moartea prin decapitare în 1944.

Mai târziu, s-a căsătorit cu prima balerină de la Opera din București, Sanda Orleanu Jar, care a avut un fiu, Valentin Jar, născut în 1954, în București, devenit cântăreț liric de operă (tenor), emigrat în 1975 și stabilit în Olanda, la Dinxperloo.

Alexandru Jar a scris două romane care au avut ca subiect grevele muncitorești de la atelierele Grivița: Sfârșitul jalbelor (1950) și Marea pregătire (1952), respectând schema cunoscută a conflictului de clasă și distorsionând adevărul istoric.

În anul 1950 a fost laureat al Premiului de Stat Stalin.

Inițial, Alexandru Jar, vedeta culturală a epocii, dădea tonul discuțiilor, cerând confraților săi să depisteze inamicul strecurat cu perfidie în rândurile partidului. Ulterior, Jar avea să-și schimbe poziția, criticând stalinismulși devenind la rândul său ținta unor furibunde atacuri dirijate de Gheorghe Gheorghiu-Dej, de Iosif Chișinevschiși de adevăratul ideolog-șef, Leonte Răutu.

În preajma Congresului Uniunii Scriitorilor din România, pe data de 12 aprilie 1956 organul de presă al acesteia, „Gazeta literară”, a publicat mai multe interviuri cu diverși scriitori, printre care și unul cu Alexandru Jar („Gazeta literară”, III, 1956, nr. 15 din 12 aprilie, p.1), în care acesta a luat o atitudine ostilă împotriva proletcultismului și a ingerințelor partidului în viața cea mai intimă a individului, opinii pe care le va dezvolta și în cadrul unei ședințe de partid de la începutul lunii mai 1956, a comitetului PMR al raionului „I.V. Stalin”. De față fiind și Gheorghe Gheorghiu-Dej, Leonte Răutu și Miron Constantinescu, vorbitorul a fost aspru admonestat pentru cutezanță (cf. „Scânteia”, XXV, 1956, nr. 3602 din 23 mai, p.2). Pe 15 mai 1956, în cadrul ședinței membrilor din Partidul Muncitoresc Român din Uniunea Scriitorilor, Alexandru Jar este exclus din partid pentru „o ieșire antipartinică“.

În motivarea excluderii se arăta, printre altele: La o adunare a activului de partid a raionului I.V. Stalin, el „a pretins în mod mincinos că partidul ar educa pe comuniști în spiritul lașității, al lipsei de curaj“. Totodată, „a lansat fără rușine afirmația calomnioasă că membrii de partid «gândesc din ce în ce mai puțin»“. În fine, „a înfățișat cu rea credință situația literaturii, afirmând că în perioada în care s-a trecut la construirea socialismului [...] creația literară ar fi ajuns la dezastru“

Faptul că Jar se consultase inițial cu Dej pe tema cuvântării pe care o pregătea dovedește că a fost vorba despre o provocare. Convins că Dej chiar dorea să discute abuzurile staliniste, Jar și-a permis să spună lucruri pe care mulți le gândeau, dar se fereau să le rostească public. A urmat imediat riposta conducerii, iar Jar a fost anatemizat drept un spirit anarhic, mic burghez.

Pentru că nu au luat „poziție față de ieșirea provocatoare a lui Jar“, Mihail Davidoglu (dramaturg) și Ion Vitner (critic literar) au fost sancționați cu vot de blam.

CARTEA ESTE IN STARE BUNA, FOLOSITA

PRET: 130 RON

Nu sunt intrebari pentru acest produs.

» Produse din aceeasi categorie
pizzerie oradea
gene false
gradinita sector 1
pelerinaj israel
cazare pensiune Sinaia
firma constructii galati
vila popesti leordeni
apartament 2 camere berceni
garsoniera berceni
creer site web Paris
web design Abu Dhabi
bijuterii argint Pandora
transport persoane Germania
creare magazin online promovare site creare site web Imobiliare Iasi
servicii contabilitate Iasi traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri Butoaie din lemn jucarii ieftine
afterschool sector 2 Bucuresti
miere de albine
avocat ploiesti pelerinaj israel | Cadastru Suceava | inchirieri Auto Bucuresti gradinita Iasi avocat Iasi case lemn rotund